Kreativa krafttag i KalmarMÅLMEDVETET arbete på AtlasCopcos Innovationscentrum i Kalmar har lett till en ansenlig mängd innovativa produkter och viktiga patent under de senaste åren. 

För tre år sedan bestämde företagsledningen på Atlas Copco att göra en storsatsning på de produktlinjer som utvecklas i Kalmar. Tanken var att genom en bred innovationsoffensiv säkerställa sin dominans på marknaden. Det har varit bråda dagar för projektgrupperna, men resultatet har blivit över all förväntan. Med en lång rad nya patent och flera revolutionerande produkter på väg att lanseras är stämningen hög. 
– Produktutveckling i sig är naturligtvis inget nytt för oss, understryker Per Forsberg som är utvecklingschef för handhållna verktyg, men den här gången handlade det inte om att förädla eller förbättra befintliga koncept. Nu ställde vi mycket högre krav på oss själva vilket innebar att vi började från ett vitt papper. 

Ett exempel är RTEX – en ny generation pneumatiska brytmaskiner för att exempelvis demolera betong eller bryta asfalt. Faktum är att maskinen knappt hann lanseras förrän den förärades ett prestigefyllt tyskt industripris. 
– Denna typ av maskiner har historiskt varit förknippade med dålig arbetsmiljö, förklarar Olof Östensson som är projektledare för projektet. Kraftiga vibrationer och höga ljudnivåer har blivit sinnebilden för en dålig arbetsmiljö, och det har vi tagit fasta på. Med RTEX har vi lyckats dubbla verkningsgraden, samt minska vibrationerna och ljudnivån. Vikten har vi lyckats sänka med hela 20%. 

Ett annat slående exempel är COBRA ELECTRO – en elektrisk brytmaskin som inte bara är 20% lättare än konkurrenterna utan dessutom har högre uteffekt och kan kopplas in i ett vanligt vägguttag. 
– Här fick vi också börja om från grunden, berättar Daniel Gustafsson som är projektledare för eldrivna maskiner. Enda sättet att ta ett så stort steg framåt var att utveckla en ny elmotor och drivelektronik med högre verkningsgrad och lägre vikt än vad många trodde var möjligt. Detta är vårt första elprojekt i Kalmar och resultatet blev en brytmaskin med marknadens lägsta ljud och vibrationsnivåer samt ergonomi i världsklass. 

På Per Forsbergs eget bord ligger en bensinmotordriven variant av COBRA, som är den första i världen med elektronisk bränsleinsprutning. 
– Detta innebär att vi inte längre behöver någon förgasare, säger Per. 

Choken är bortplockad och maskinen startar under alla förhållanden. Med lägre avgasemissioner gynnas dessutom både användare och miljö. 

Ett sista exempel är Knut 39 – Kalmars första batteridrivna maskin som automatiserar fixeringen av armeringsjärn inför betonggjutning. 
– Förr använde man ståltråd och najade samman armeringsjärnen manuellt, säger Per. Det var både på- frestande och tidskrävande. Med vår nya maskin kommer detta arbete att automatiseras samtidigt som knut- kvaliteten förbättras och produktiviteten ökar. 

Parallellt med alla produktlanseringar fortsätter jakten oförtrutet på nya innovationer. 
– Den totala kunskapsbasen här är fantastisk. Nu spänner vi bågen inom alla produktlinjer och flera spännande idéer om nya produkter finns re- dan på ritbordet, avslutar Per.

Presenteras av


Construction Tools produktbolag i Kalmar utvecklar, tillverkar och marknadsför hydrauliska, pneumatiska och bensindrivna spett och borrmaskiner, lätta packningsmaskiner för jord och asfalt samt utrustning för arbeten i betong. 

Läs mer på 
www.atlascopco.com