Vägen till nyindustrialisering hett ämne i AlmedalenEfter att regeringen nu släppt sin nyindustrialiseringsstrategi ser årets Almedalsvecka ut att bli ett viktigt forum för att ta ut kursen framåt. Nyindustrialisering.se har samlat några av de viktigaste seminarierna. 

I januari i år presenterade närings- och innovationsministern Mikael Damberg regeringens nyindustrialiseringsstrategi. Strategin lade fram fyra utmaningar som industrin stod inför och även fyra fokusområden där man borde arbeta för att nå framgång. Men även om regeringen nu har en plan för en mer konkurrenskraftig industri så är detaljerna kring hur man ska göra detta ännu oklara. Enligt Mikael Damberg själv vill man nu bjuda in industrin till att vara med och forma vägen framåt. 

Med detta som bakgrund blir därför årets Almedalsvecka ett viktigt tillfälle att forma debatten kring hur industrin ska nå fram till en högre digitalisering och ökad konkurrenskraft. För alla som vill följa eller delta i årets diskussioner har vi samlat några av de största seminarierna under årets Almedalsvecka.

 

Svensk industri – är det smart industri?

Arrangör: Siemens

Dag: 5/7 2016 08:30 - 09:30

Evenemangstyp: Debatt

Beskrivning: Siemens samlar tungviktare från politiken, näringslivet och akademin för att debattera vad som behövs göras för att svensk industri ska kunna hålla jämna steg i den hårdnande konkurrensen. Vilka insatser krävs inom utbildning och innovation för att kunna bevara Sverige som industriland? Och vad innebär en svagare svensk industri för vår välfärd?

 

Nyindustrialisering och energipolitik – vad styr vad?

Arrangör: Svenskt Näringsliv och Swedegas

Dag: 5/7 2016 09:00 - 10:00

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning:Regeringens nyindustrialiseringsstrategi vill göra industrin smartare och mer hållbar. Vad innebär detta egentligen för den svenska energipolitiken och hur kan den spela en roll för att uppnå industrins mål? Detta och mer diskuteras av företrädare från industrin, energisektorn och politiker.

Hållbar produktion – motsats eller möjlighet?

Arrangör: Chalmers och Västsvenska arenan

Dag: 5/7 2016 12:00 - 13:00

Evenemangstyp: Debatt

Beskrivning: Chalmers och Västsvenska arenan bjuder in till en debatt som tar itu med en av grundfrågorna kring nyindustrialiseringen: går det att göra produktionen hållbar eller innebär all produktion ett hot mot miljön? För att hitta nya vägar fram mot en grönare livscykel för våra varor och produkter samlas bland annat Maria Wetterstrand tidigare språkrör för MP, Cecilia Warrol programchef Produktion2030 och Johan Stahre, professor Produktionssystem på Chalmers.

Nyindustrialisering – kan digitalisering förnya svensk skogsindustri?

Arrangör: Pöyry

Dag: 5/7 2016 13:45 - 14:45

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: Med en minskande pappersanvändning står skogsindustrin inför stora utmaningar. Som en traditionell svensk storindustri är det därför inte konstigt att den är en viktig del av nyindustrialiseringen. Men frågan är hur kan svensk skogsindustri använda digitaliseringen för att öka lönsamheten och vilken roll spelar den i förverkligandet av visionen om en bioekonomi?

Corporate Venture en nyckel för nyindustrialiseringen

Arrangör: SVCA

Dag: 6/7 2016 16:00 - 16:45

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: Hur kan Corporate Venture Capital i en svensk kontext accelerera innovationen?

Framtidens jobb – digitalisering med svensk industri i ledartröjan

Arrangör: IF Metall

Dag: 4/7 2016 11:00 - 12:00

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: IF Metall bjuder in tungviktare från svensk industri för att diskutera hur långt Sverige har kommit i digitaliseringen av industrin och hur den kommer förändra sättet vi arbetar på. Medverkar gör  Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo, Pontus De Laval, teknikchef på Saab AB, Annika Frid, projektledare på McKinsey och Marie Nilsson, vice förbundsordförande, IF Metall

Hur får vi unga att välja industrin?

Arrangör: IF Metall

Dag: 5/7 2016 08:00 - 08:45

Evenemangstyp: Samtal

Beskrivning: För att Sveriges industri ska klara av att ligga i framkant när det gäller digitalisering krävs det också att man lockar till sig rätt kompetens. En stor utmaning för industrin blir därför hur man ska få unga att söka utbildningar som leder dem till arbete inom industrin. 

Almedalsveckan

Årets Almedalsvecka pågår mellan söndagen 3 juli och söndagen 10 juli. För den som är intresserad av debatten om industrins framtid och digitalisering ser tisdagen 5/7 ut att vara den stora dagen då flera av de största seminarierna och debatterna på temat hålls.

Läs mer och hitta fler seminarier på Almedalen.se