Nyindustrialiseringen tar plats i AlmedalenDebatten om svensk industris framtid och potentialen i nyindustrialisering och industri 4.0 har tagit fart.

Ingenstans blir det tydligare än under politikerveckan i Almedalen där nyindustrialiseringen i år tar plats på allvar. Om man får döma av Almedalsveckans program så är 2015 året då debatten om en svensk nyindustrialisering tar form på allvar. Med mindre än en månad kvar till att veckan sparkar igång 28 juni så är programmet fullt av debatter och seminarier där frågan om svensk industris framtid och digitaliseringens möjligheter och utmaningar kommer att diskuteras.

För den som vill delta i debatten eller bara höra mer om vad intresseorganisationers och företags syn på industrins framtid har Nyindustrialisering.se samlat några av de hetaste seminarierna och debatterna som du inte vill missa.

Industrin är avgörande för vår välfärd

Evenemangstyp: Seminarium

Arrangör: Industrin tar matchen

Beskrivning: Vi pratar sällan om det, men svensk industri bär vår gemensamma välfärd. Men vad behövs för att Industrin ska växa och blomstra i Sverige? Och vilka är regeringens näringspolitiska ambitioner?

Kompetens för den andra maskinåldern?

Arrangemangstyp: Seminarium, 29/6

Arrangör: EIT Digital, Swedish ICT, Kista Science City

Beskrivning: Hur bör ett utbildningslandskap se ut för att möta krav och ta vara på möjligheter som den alltmer digitaliserade tillvaron för med sig? Vilket ansvar har skolan, arbetsgivaren, och individen?

Vad är människans plats i den smarta fabriken?

Arrangemangstyp: Seminarium 30/6

Arrangörer: Teknikföretagen, IF Metall

Beskrivning: Den pågående digitaliseringen omfattar alla branscher och kommer förändra allt från arbetsplatser och bostäder till transporter och sjukvård. Blir industriarbetaren på sikt en tekniskt avancerad tjänsteman? Hur tänker vi kring människors möjlighet att växa till mer avancerade arbetsuppgifter?

Vad kan en ledande position inom sakernas internet betyda för svensk arbetsmarknad och export?

Arrangemangstyp: Seminarium 29/6

Arrangör: Accenture, Computer Sweden

Beskrivning: Enligt en nyligen genomförd studie är Sverige ett av de länder i världen som har bäst förutsättningar att utveckla sakernas internet. Vad krävs för att Sverige ska kunna leda utvecklingen av sakernas internet? Vilken betydelse har det för svensk arbetsmarknad och export?

Nyindustrialisering i Sverige

Arrangemangstyp: Debatt 30/6

Arrangör: Siemens

Beskrivning: Svenska teknikföretags framgångar på världsmarknaden har varit och är en förutsättning för Sveriges välfärd. Det kunskapsförsprång Sverige och västvärlden haft i världen gäller inte längre. Nu konkurrerar alltfler företag och länder på den globala marknaden. Hur vänder vi trenden? Vad behöver göras?

Kansler, katapulter och kompetens – vad behövs för att nyindustrialisera Sverige?

Arrangemangstyp: Seminarium 30/6

Arrangör: Västsvenska Handelskammaren, Västsvenska arenan

Beskrivning: Hur kan Sverige nyindustrialiseras? När kommer strategin för nyindustrialisering? Vad ser industrin själv att strategin behöver innehålla?

Industri 2030 – hur kan Sverige bli vinnare i framtidens industrilandskap?

Arrangemangstyp: Seminarium 1/7

Arrangör: Kairos future, Swerea

Beskrivning: Hur kommer framtidens globala industrilandskap att se ut? Vilka kompetenser krävs och vad behöver Sverige göra för att hålla sig kvar i toppen? Med utgångspunkt i en framtidsstudie som genomförts av Kairos Future på uppdrag av Swerea diskuteras dessa frågor.

Hur framtidssäkrar vi svensk industri?

Arrangemangstyp: Seminarium 1/7

Arrangör: PwC

Beskrivning: Den tilltagande digitaliseringen sätter hård press på svensk industri. Hur redo är svenska industriföretag när det gäller att anpassa verksamheten till smarta system för att klara konkurrenskraften, vilka initiativ förväntar man sig av regeringen och vad står på spel om branschen halkar efter?

Människan i robotsamhället – bi- eller huvudroll?

Arrangemangstyp: Seminarium 2/7

Arrangör: Sandvik, Resumé

Beskrivning: Forskare målar upp dystopiska framtidsscenarion och media rapporterar om jobben som hotas. Robotsamhället är en nyhet för konsumenten men för industrin är det en gammal sanning. Vad får människan för roll när robotarna kan göra allt mer och vad kan industrin lära oss om morgondagens samhälle?

Robotisering – hot eller möjlighet?

Industrin tar matchen (primärt Teknikföretagen och IKEM)

 

 

Almedalen 2015

Politikerveckan i Almedalen är årets största mötesplats för politik och samhällsdebatt. Förra året slog Almdealsveckan rekord med över 30 000 besökare, 3 513 evenemang, 1 459 arrangörer och över 40 000 tweets.

Årets Almedalsvecka startar 28 juni och pågår fram till 5 juli.

För mer information om vad som händer under veckan besök det officiella programmet.